Je eigen Bitcoin Wallet

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

Crypto Woordenboek

Inhoud

A - B - C - D - E - F - G - H - I - L - M - N - P - S - t - V - W -

Altcoin

Afkorting van 'alternatieve munt'. Een term die wordt gebruikt om andere cryptocurrency dan bitcoin aan te duiden.

 

Airdrop

De distributie van gratis crypto-tokens om een ​​nieuw project te promoten of adoptie door de gemeenschap aan te moedigen.

 

Bitcoin

'S Werelds eerste en grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie. Gelanceerd in 2009 door een pseudonieme maker die bekend staat als 'Satoshi Nakamoto'.

 

Blockchain

Een type onveranderlijke, gedistribueerde grootboektechnologie die wordt gebruikt voor het vastleggen van gegevens.

 

Bearmarket

Een langdurige periode van dalende prijzen.

 

Bullmarket

Een langdurige periode van stijgende prijzen.

 

Cardano

Een blockchain-platform dat is ontworpen als alternatief voor Ethereum. Cardano is ontwikkeld via een peer-reviewproces en implementeert bepaalde technologieën, zoals proof-of-stake (PoS), om schaalbaarder te zijn.

 

Digitale valuta van de centrale bank (CBDC)

Een digitale versie van een door de overheid uitgegeven fiat-valuta die wordt beheerd door een centrale bank.

 

cryptografie

De wetenschappelijke studie en praktijk van het coderen en decoderen van gegevens.

 

dapps

Afkorting van 'gedecentraliseerde applicaties'. Autonome apps die werken op slimme contracten van gedistribueerde netwerken, programma's die automatisch uitvoeren (bijvoorbeeld een transactie) wanneer aan specifieke voorwaarden wordt voldaan.

 

DeFi

Afkorting van 'gedecentraliseerde financiën', een verzamelnaam voor alle op financiën gebaseerde dapps die zijn gemaakt op openbare blockchains.

 

Digitale valuta

Een term voor geld dat puur in digitale vorm bestaat en elektronisch via internet wordt verzonden.

 

Dogecoin

De native cryptocurrency van de Dogecoin-blockchain. Een populair blockchain-project gemaakt rond een virale internetmeme van een Shiba Inu-hond.

 

Ethereum

De blockchain die 's werelds op een na grootste cryptocurrency ondersteunt door marktkapitalisatie. Het netwerk heet Ethereum en de eigenlijke valuta heet ether. Het Ethereum-netwerk omvat rechtstreeks slimme contracten en vormt de basis voor vele andere digitale valuta en projecten, waaronder gedecentraliseerde apps (dapps), niet-vervangbare tokens (NFT) en gedecentraliseerde financiën (DeFi).

 

Fiat

Een term voor elke door de overheid uitgegeven valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de Chinese yuan.

 

FOMO

Afkorting van 'angst om iets te missen'. Een populair acroniem dat wordt gebruikt om angst te beschrijven over het missen van een potentiële kans. Fear Of Missing Out

 

FUD

Afkorting van 'angst, onzekerheid, twijfel'. Veel gebruikt in de cryptowereld als label voor het verspreiden van negatief nieuws of informatie.

 

Gas

De ether die als vergoeding moet worden uitgegeven om een ​​transactie of contract op het Ethereum-netwerk uit te voeren.

 

Halving

Een vermindering van 50% van mijnblokbeloningen voor een bepaalde cryptocurrency. Voor bitcoin zijn deze geprogrammeerd om elke vier jaar te gebeuren.

 

HODL

Een opzettelijke spelfout van "hold" en een veelgebruikte crypto-jargonterm die wordt gebruikt om het idee om nooit crypto te verkopen, te promoten of te beschrijven. Met terugwerkende kracht aangeduid als een initialisme voor "vasthouden voor het leven".

 

Inflatie

Een economische term voor wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen, waardoor de koopkracht van een fiat-valuta daalt.

 

Liquiditeit

Een term om te beschrijven hoe gemakkelijk een actief kan worden gekocht of verkocht tegen een bepaalde prijs, volume en tijd.

 

Marketcap

Een term die wordt gebruikt om de totale waarde van een project, bedrijf of andere entiteit te beschrijven. Voor crypto wordt de marktkapitalisatie berekend door de huidige prijs van het token van een project te nemen en deze te vermenigvuldigen met het totale circulerende aanbod.

 

Mining

Het proces waarbij computerapparatuur wordt gebruikt om nieuwe gegevens te verifiëren en toe te voegen aan een blockchain-grootboek, en om nieuwe munten in omloop te brengen.

 

NFT's

Afkorting van 'niet-fungible tokens'. NFT's zijn digitale tokens die worden gebruikt om het eigendom van unieke materiële en immateriële items te bewijzen.

 

Private key

Een code die het eigendom van een crypto-portemonnee bewijst en de persoon toegang geeft tot het geld dat erin zit.

 

Public key

Een code die wordt gebruikt om een ​​adres aan te maken zodat een cryptowallet transacties kan ontvangen.

 

Public Ledger

Een transparant, gedistribueerd digitaal overzicht van transacties dat door iedereen over de hele wereld kan worden gedownload.

 

Sharding

Verwijst naar het splitsen van een blockchain in meerdere, identieke ketens die 'scherven' worden genoemd. Deze shards voeren elk parallel transacties en slimme contracten uit, waardoor een netwerk efficiënter en schaalbaarder wordt.

 

Smart contract

Een speciaal type computerprogramma dat automatisch een transactie uitvoert wanneer een vooraf bepaalde invoer wordt ontvangen.

 

Stablecoin

Een type digitaal activum dat een stabiele waarde behoudt door het te koppelen aan een ander activum, zoals goud of de Amerikaanse dollar.

 

token

Een subset van cryptocurrencies. Tokens zijn waarde-eenheden die worden uitgegeven door platforms die bovenop bestaande blockchains zijn gebouwd.

 

Volatility

Een woord dat wordt gebruikt om te beschrijven hoeveel de prijs van een crypto-token afwijkt van het gemiddelde over een bepaalde periode.

 

Wallet

Hardware of software die het privé- en openbare sleutelpaar van een gebruiker opslaat en een interface heeft met een blockchain-netwerk.

 

Whale

Een term die wordt gebruikt om beleggers te beschrijven die grote hoeveelheden specifieke cryptocurrencies aanhouden.